SM i Viltspår i Nävekvarn !!

Jag och min Springer Spaniel – Wigascis Chilli till vardags kallad Mette fick för andra året i rad äran och förtroendet att representera SSRK- Väst i SM i Viltspår 2014. Det arrangerades av SSRKs Östra, i Nävekvarn, Södermanland eftersom förra årets vinnare, Anders Ahlqvist kom från Stockholm

Vi meriterade oss genom bra placering i förra årets SM (6:a). Mette har också blivit årets viltspringer 2012 och 2013. Slutlig meritering var kvalificeringprov i Halmstad. Tyvärr drabbades två duktiga konkurrenter av sjukdom och ytterligare en fick förhinder så vi blev bästa hund av en startande! Men domarna tyckte att vi var väl skickade att representera väst. Deras 2,5 km långa spår var utomordentligt givande. Tack Arne Larsson och Jörgen Andersson för inspiration!

Tävlingen skedde i mycket varierad och trevlig terräng öster om Kolmården. Vid tävlingen ett ekipage per distrikt i Sverige, totalt 13 ekipage varav många var mycket rutinerade.

Det var drygt kilometerlånga fingerade eftersöksspår både lördag och söndag med två domare per ekipage. Alla startade samtidigt vilket innebar att det var 26 domare som arbetade samtidigt. Jämfört med förra året baserades bedömningen i högre grad enbart på hundens spårarbete. Det var krävande spår som till stora delar var oblodade. Dag 1 var t.ex. de första hundra meterna oblodade. En intressant spårkarta från dag 1 bifogas. En utslagsgivande knorr var att spåret gick i en cirkel och korsade sig själv. Många villade bort sig när de korsade där de varit förut. Flera kroknade och presterade sämre dag två i det mycket varma vädret.

Hur gick det för oss? Själva spårarbetet gick helt perfekt både vid spårstart och att följa spåret. Tyvärr hade vi missar med stor poängförlust när vi inte markerade två sårlegor med utplacerade skinnbitar. En annan miss var att spåret avslutade dag ett med att domaren kommenderade stopp och avbrott på grund av mörker klockan 16! De som hade sinnesnärvaro att markera avbrottet med lämplig snitsel kammade hem extrapoäng! Men sammanlagt var det ingen som slog oss på spårarbetet så vi fick en poängmässig en delad andraplats men där andraplatsen gick till den yngre hunden. Således sammanlagd trea vilket känns fantastiskt roligt. Årets segrare blev Marianne Lundgren från Östergötland. Därmed belade de tre deltagande Springrarna de tre första platserna!

Vi tycker att årets arrangemang av SSRK-Östra var förnämligt. En särskilt givande moment var att alla deltagare fick lyssna samtliga domares detaljerade recensioner av alla ekipagens prestationer.

 

  JSB_8089Nävekvarn JSB_8111_Nävekvarn Nävekvarn20140802_2

 

 

 Läs om Lena och Mette SM i Tenhult !